top of page

Pohovor krok za krokem - 1. díl

Období před pohovorem


Váš vyladěný životopis nebo Linkedin profil Vám přinesli pozvání na pohovor. Co bude následovat a jak nejlépe se máte připravit? Co si připravit v předstihu, na co nezapomenout v den konání, co dělat těsně před a při pohovoru? Tak o tom všem bude náš další seriál.


Připravte si všechny informace

Personalisté se vždy ptají na informace z životopisu a motivačního dopisu. Ideální je, když v rámci pohovoru uvedete několik konkrétních příkladů, jak jste využívali svoje dovednosti v praxi a jaké výsledky jste dosahovali. Zjistěte si alespoň základní podrobností o firmě (odvětví, produkty, velikost, konkurence). U pohovoru se to může hodit. Pokud jste reagovali na více nabídek, připomeňte si také popis pracovní pozice. Popis si případně vezměte sebou a připravte si otázky k dané pozici.

Často kladené otázky

Ano, i dnes se vás leckde zeptají „kde se vidíte za pět let“ a víceméně všude budou chtít vědět, „proč chcete pracovat pro jejich firmu“. Budou se vás ptát i na mnoho dalších obvyklých věcí. My našim klientům radíme, aby si sami pro sebe dopředu vyjasnili a připravili odpovědi na tyto otázky, ale rozhodně nedoporučujeme naučit se odpovědi slovo od slova a už vůbec ne takové, které vám samotným nedávají smysl a sami jim nevěříte. Jedině pak si můžete být jistí, že zapůsobíte důvěryhodně a sebevědomě. Důležitá je i přirozenost a k tomu patří i to, že občas něco nevíme hned a musíme se zamyslet než odpovíme.


Průběh výběrka

Většinou vás čeká více kol (od předvýběru, přes pohovor až po náročné Assessment Centrum) a také různé formy rozhovorů (telefon, osobní, videokonference). Budete se také setkávat s různými lidmi na různých pozicích. Vždy se ujistěte předem, že víte jakou formou daná část výběrka proběhne a zkuste zjistit, kdo u toho bude. Pokud je pro danou pozici důležitý cizí jazyk, připravte se na to, že část pohovoru nebo třeba i celý, může proběhnout v cizím jazyce.

Předvýběr

Dnes už bývá obvyklé, že personalista nebo recruiter z personálky si s vámi ještě před samotným pohovorem budou chtít zatelefonovat a v rámci tzv. předvýběru si ověří informace z vašeho CV. Zjišťují také váš zájem o pozici, jak působíte a reagujete. Zároveň vám řeknou podrobnosti k pozici. Připravte si na to čas i místo, abyste měli klid a dobře jste slyšeli. Odpovědi formulujte stručně, ale konkrétně. Nezapomeňte, že i v tuto chvíli chcete zaujmout a prodáváte výsledky svojí práce. Buďte do telefonu přívětivý a pokud zrovna nemůžete mluvit, navrhněte jiný termín. V závěru se také dozvíte jaký bude další postup.


Psychická pohoda:

Hledání práci je opravdu vyčerpávající. Ztráta zaměstnání jej jedním z největších stresorů. Nejen před samotným pohovorem jděte včas spát, abyste nebyli unavení, ale i celkově v tomto období obzvlášť dbejte na vaši psychickou pohodu. Zkuste relaxovat, třeba i pohybem, dělejte co vás baví nebo zkuste třeba čokoládu. K samotným pohovorům přistupujte jako k partnerským setkáním. Snažte se zbavit nervozity a ostýchavosti a nedávejte najevo nerozhodnost.

 
222 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page