top of page

Pohovor krok za krokem - 2. díl

Aktualizováno: 13. 1. 2021

Co nepodcenit v den pohovoru a těsně před ním


V minulém dílu jsme se zaměřili na to, na co se připravit v předstihu, když vás v blízké době čeká pohovor. Tak, abyste měli všechny potřebné informace a dokumenty, abyste byli připravení na často kladené otázky, věděli, jak bude celé výběrko probíhat a hlavně, abyste byli v psychické pohodě. Dnes si řekneme, na co nezapomenout v den pohovoru a těsně před ním.


Připravte si důležité podklady a nezapomeňte je vzít s sebou

Podklady, které se vám budou hodit určitě, jsou váš životopis, motivační dopis a text pracovní nabídky. Snadno si v nich vše potřebné připomenete. Připomeňte si i informace o společnosti - odvětví, produkty, velikost, konkurence a podobně. Vezměte s sebou také doklady o vzdělání a kurzech, ukázky svojí práce nebo doporučení, které považujete za důležité a mohly by se hodit. Není na škodu mít s sebou sepsané vaše otázky k pozici, firmě nebo další, na které se chcete zeptat. A určitě si nezapomeňte jméno kontaktní osoby a její telefonní číslo, také adresu místa pohovoru a zápisník a tužku.


Nepodceňte správný výběr oblečení

Oblečte se adekvátně pozici, na kterou se hlásíte. Ne vždy je nutné hned sahat po obleku nebo kostýmku. Ale jednoduše elegantní, formální, pohodlné a čisté oblečení a boty jsou určitě na místě. Svěží dech a osobní hygiena je samozřejmost. I při online pohovoru na vhodné oblečení nezapomínejte. Ve vytahaném tričku dobrý dojem zkrátka neuděláte.


Buďte dochvilní!

Dochvilný znamená ani pozdě ani brzy! Ideální je přijít s 5-10 minutovým předstihem. Zjistěte si trasu, možnosti parkování, vyberte dopravní prostředek a přidejte adekvátní rezervu. Když jste na místě brzy, využijte čas ke kontrole vaší připravenosti nebo jděte chvilku relaxovat do blízké kavárny nebo do parku. Pokud nestíháte, informujte včas kontaktní osobu.


Těsně před pohovorem

Vystupujete sami za sebe, takže jakýkoliv doprovod zanechte třeba v té blízké kavárně. Soustřeďte se jen na sebe a na následující zhruba hodinu, ve které chcete udělat ten nejlepší dojem. Vypněte telefon, vyhoďte žvýkačku, připravte podklady, v hlavě si promítněte vše důležité a nalaďte se na osoby, které s vámi povedou pohovor.


První dojem

Buďte milí a usmívejte se od první chvíle, kdy vstoupíte do budovy potencionálního zaměstnavatele. Chovejte se slušně a uctivě, nezapomeňte na pevný stisk ruky a na celkovou řeč těla. Na druhou stranu se ale chovejte přirozeně. Rychlost odpovědí, způsob komunikace, ochota a pozitivní nálada zvyšují vaši šanci u pohovoru uspět a získat tolik očekávanou pracovní nabídku.


Jak úspěšně projít přes samotný pohovor, si řekneme příště.

 

162 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page