top of page

Životopis krok za krokem - 2. díl

Aktualizováno: 4. 11. 2020

Co v životopisu nesmí chybět?




Často se nás kandidáti ptají, co do životopisu patří a co ne? Co všechno mají uvádět, když za sebou mají například 30 let praxe. Pojďme si říct, co se z Vašeho životopisu potřebuje personalista dozvědět.


Kontakty

Samozřejmě nesmí chybět Vaše jméno, příjmení a aktuální kontakt na Vás. Stačí telefon a mail.


Profil

Na začátek vložte Váš profil. Jedná se o krátké představení. Ve 3-4 větách zdůrazněte čeho jste dosáhli, Vaše silné stránky, kdo profesně jste a jaké jsou Vaše pracovní cíle. Chcete upoutat pozornost personalisty a ukázat se jako zkušený profík ve Vašem oboru.


Praxe

Nejdůležitější je dobře popsat pracovní zkušenosti. Dostačující je uvést Vaše zaměstnání z posledních 10-15 let. Uvádějte je od nejnovější po nejstarší (současné zaměstnání na první místo). Absolventům, kteří praxi zatím nemají, doporučujeme zmínit brigády a stáže. Stručně, ale konkrétně napište, jaké byly Vaše kompetence, odpovědnosti, role a jaké jste dosáhli výsledky. Ideální je doplnit to čísly, daty, fakty. Například, jak velký jste vedli tým, o kolik jste dokázali zvýšit meziroční nárůst obratu nebo třeba o kolik se Vám podařilo snížit výdaje. Zmiňte důležité projekty, na kterých jste pracovali. Šikovně zdůrazněte zkušenosti, které jsou relevantní k pozici, na kterou se hlásíte.


Vzdělání

Vzdělání se, stejně jako praxe, uvádí od nejnovějšího po nejstarší. Postačuje informace o nejvyšším dosaženém vzdělání. Základní škola se neuvádí, pokud to není nejvyšší dosažené vzdělání. Uveďte školu, na které jste studovali, období od kdy do kdy, dosažený titul a studijní obor.


Dovednosti

Klíčové dovednosti a znalosti je vhodné vypsat samostatně. Je to přehlednější a personalista je najde všechny na jednom místě. Patří sem Vaše jazykové schopnosti (ohodnocené stupnicí A1-C2), řidičský průkaz, počítačové a digitální kompetence, znalosti různých technologií nebo metod a všechny relevantní kurzy a certifikáty. Zkrátka všechny dovednosti prokazující Vaši odbornou způsobilost.


A teď už o Vás ví personalista vše potřebné. Lépe prodat Vás mohou i další informace, ale které a kdy je uvést, si řekneme příště.


 
453 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page