top of page

Životopis krok za krokem - 5. díl

Aktualizováno: 13. 11. 2020

Co do životopisu nepatří a na co si dát pozor?

Životopisem chcete zaujmout a prodat sami sebe. Proto je potřeba, dát si pozor na chyby, které by mohly spíše odradit. Pojďme si říct, co si tedy pohlídat a co v životopisu nikdy neuvádět.


Příliš mnoho detailů z osobního života

Vaše celé jméno, telefonní číslo, mail, vzdělání a praxe je naprosto dostačují. Informace o rodinném nebo zdravotním stavu, věku, dětech, bydlišti, politické orientaci, náboženském vyznání a podobné jednoduše vynechejte. Dnes už není důležitá ani vojenská služba.


Nevhodně zvolená fotografie

Fotografie není povinná, ale když už se rozhodnete ji do životopisu dát, tak určitě použijte pouze profesionálně vypadající portrétní fotografii. Nikdy nepoužívejte fotografii ze svatby, dovolené nebo třeba večírku a ani neprofesionálně vyhlížející selfie. Také neaktuální fotografie není úplně vhodná.


Nepravdivé informace

Nikdy v životopisu nelžete a ani záměrně nic nezkreslujte. Záměrné zakrývání neúspěchů nebo neadekvátní přikrášlení pracovních výsledků je zkrátka nepřípustné. Každá lež jednoho dne vyjde najevo. Důležitá jsou správně zvolená slova.


Přehnaný nebo naopak nedostatečný rozsah

I toto je jedna z věcí, která může vést k tomu, že vás personalista na pohovor nepozve. Obecně platí nepřesáhnout v životopise 2 strany A4 a aby byl stručný, přehledný a výstižný.


Uvádění mzdových požadavků a možnosti nástupu

Ani toto do životopisu nepatří. Toto téma je vhodné probrat osobně při pohovoru. Pokud je však tato informace vyžadována, tak toto uveďte spíše do textu mailu nebo dopisu. U mzdy uveďte raději rozmezí, které si představujete.

Neaktuální a zastaralé informace

V životopise uvádějte jen podstatné a relevantní informace. Zejména dbejte na to, aby informace v životopise byly aktuální. Týká se to hlavně kontaktních údajů. Doporučujeme proto před odesláním zkontrolovat uvedené telefonní číslo a mail. Jednak zda jsou aktuální a také zda se nevloudil překlep a personalista vás tak bude moct opravdu kontaktovat. Nevypadá dobře, pokud používáte nějakou „vtipnou“ adresu, jako je například beruska123@email.cz. Mailová adresa by měla být ideálně složena ze jména a příjmení.


Ignorování pravopisných chyb a překlepů

Po dopsání životopisu si vše znovu přečtěte a zkontrolujte. Pravopisné chyby a překlepy zbytečně kazí dobrý dojem z vašeho životopisu. Pokud je to potřeba, poproste někoho o pomoc s opravou. Pozor si dejte také na rozhozené formátování textu.


 
154 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page