top of page

Životopis krok za krokem - 6. díl

Motivační dopis a jak na něj

Druhou nejčastější přílohou odpovědi na pracovní nabídku bývá motivační dopis. Přidejte ho vždy, když to nabídka vyžaduje. Přidejte jej také tehdy, pokud chcete sdělit informace, které se nehodí dávat do životopisu, ale pro vás je důležité, aby se je personalista dozvěděl. Přiložte jej také ve chvíli, kdy se chcete odlišit od ostatních uchazečů, kteří nepovinný motivační dopis prostě vynechali. Motivační dopis může být výhodou, díky které se zvýší vaše šance dostat se na pohovor. Motivační dopis neposílejte, jen pokud je to výslovně uvedeno v pracovní nabídce.


První dojem

Stejně jako u životopisu i u motivačního dopisu je důležité, aby byl přehledný a dobře vypadal už na první pohled. Toho docílíte vhodnou šablonou a správným formátováním. Ideální je použít jednotný vzhled šablony motivačního dopisu a šablony životopisu. Podle typu pracovní pozice vyberte šablonu moderní, kreativní nebo jednoduchou. Zároveň přizpůsobte styl komunikace podle společnosti, ve které se ucházíte o místo.

Co do motivačního dopisu patří a co ne

Motivační dopis doplňuje životopis a případně vysvětluje některé nejasnosti, které může životopis vyvolat (například mezery v praxi, změny oboru apod.). Měl by být stručný. Rozsah méně než jedna strana textu, přibližně 2-3 odstavce. Zároveň ale musí být konkrétní a přesvědčivý. Stejně jako v životopise vynechejte příliš osobní informace.


V záhlaví dopisu uveďte kontaktní údaje na vás a osobu kterou kontaktujete. Je totiž vždy lepší motivační dopis adresovat konkrétní osobě (např. personalistovi). Dopis začněte vhodným oslovením a úvodem, ve kterém zmiňte na jakou pozici reagujete a v jedné dvou větách se představte.


Dále uveďte, co vás na pozici zaujalo a jak na ní uplatníte své zkušenosti z předchozí praxe. Vyzdvihněte, čím budete přínosem pro danou společnost, jaká je vaše vize a v čem je to pro vás výzva. Pište více o firmě a také na míru pozici, na kterou se hlásíte. Dejte najevo svůj zájem o firmu.


V závěru dopisu poděkujte za pozornost a zdvořile dejte najevo, že stojíte o osobní setkání. Nakonec si zkontrolujte, zda dopis neobsahuje gramatické chyby, překlepy a zda je v pořádku formátování textu.

Tip pro vás - videoprezentace

Pokud chcete opravdu zaujmout a být originální, zvolte místo klasického psaného dopisu formu videa, ve kterém představíte sebe a svoji motivaci. Stačí v jedné až dvou minutách poutavě odprezentovat, proč se o pozici zajímáte a proč chcete v dané společnosti pracovat. Nezapomeňte se vhodně obléknout a upravit a také zvolit vhodné prostředí.


 
142 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page