top of page

Pohovor krok za krokem - 3. díl

Aby se z pohovoru nestal horor!


V předchozích dvou dílech jsme si řekli vše o tom, jak se na pohovor připravit. Pokud jste nic nepodcenili, tak sedíte včas v jednačce s personalistou, vše důležité máte s sebou, vypadáte výborně, jste pozitivně naladění a udělali jste dobrý první dojem. Telefon máte samozřejmě vypnutý! Možná jste malinko nervózní, abyste se skvěle odprezentovali a přesvědčivě odpovídali na všechny otázky. Jak na to si řekneme v dnešním dílu.


Důležité je Vaše vystupování

Jak se říká „s úsměvem jde všechno líp“. Pozitivní náladu a úsměv si zachovejte po celou dobu pohovoru, protože je to nakažlivé :) Přesvědčivost Vašeho vystupování podpoří přirozenost, slušné jednání, upřímný zájem o firmu a pozici a zdravá sebejistota projevu. Vyhněte se přílišné gestikulaci, naslouchejte a neskákejte ostatním do řeči. Buďte struční, ale konkrétní. Mluvte srozumitelně, a hlavně ne moc rychle ani ne moc pomalu.


Na co se Vás budou ptát?

Nebuďte překvapení, že se Vás budou ptát na to, co jste dělali a také proč chcete, pracovat zrovna pro danou firmu. Když už na nic jiného, tak na toto se Vás zeptají prostě vždy. Vy máte sice možná pocit, že si to personalista mohl už dávno přečíst v životopise, ale teď je ta správná chvíle, kdy můžete ukázat v čem jste dobří a čím můžete být přínosem. Prodejte své silné stránky. Při popisu vaší práce vyzdvihněte vaše úspěchy a výsledky vaší práce. Nejlépe se to ukazuje na nějakých číslech (př. dokázal jsem zvýšit obrat o 20 % během jednoho roku nebo pečoval jsem o cca stovku klientů apod.). Vaše schopnosti nejlépe ukážete také na konkrétní situaci z praxe. Popište konkrétně danou situaci, o co šlo, co jste měli za úkol, jak jste tu situaci řešili a jakého jste dosáhli výsledku. Na druhou stranu se nebojte přiznat, že se vám i něco nepovedlo. Pokud jste se z toho poučili, tak je to velmi dobrá ukázka sebereflexe, která je v práci velmi důležitá.


V průběhu pohovoru mohou přijít i prapodivné a záludné otázky. Některé proto, že je personalisté prostě stále používají a těmi druhými si chtějí ověřit třeba vaši pohotovost a způsob uvažování. Mezi tyto otázky patří třeba oblíbená: „Kde se vidíte za pět let?“. Na toto není ani správná ani špatná odpověď. Důležité je, že vaše odpověď bude smysluplná a vy si za ní stojíte a jste s ní komfortní. Rozhodně se nesnažte naučit odpovědi slovo od slova zpaměti, a ještě třeba takové, o kterých si myslíte, že jsou správné, ale nesouzníte s nimi. I kdybyste práci takto získali, časem by se to ukázalo a mohlo by to mít dopad na vaše pokračování. Dělat se jiným, vyhýbat se odpovědím nebo lhát, to na pohovor nepatří. Odpusťte si také kritizování bývalých kolegů nebo nadřízeného. Šikovně zdůraznit vaše silné stránky je naopak žádoucí.


Chcete zažít pohovor nanečisto se záludnými otázkami a pořádnou zpětnou vazbou v čem se zlepšit? Mrkněte na náš trénink „Jak uspět u pohovoru“!


Ptejte se!

Pohovor je partnerské setkání, takže se neváhejte zeptat na to, co vás zajímá k pozici i firmě. I vy si vybíráte. Buďte připravení případně vysvětlit, proč se na to či ono ptáte a jaký je smysl vaší otázky. Přemýšlejte nad formulací a zněním otázky. Jinak vyzní otázka „Proč bych měl chtít u vás pracovat?“ oproti otázce „Vím, že zde pracujete již delší dobu, co se vám na vaší firmě líbí?“ Otázkami ukážete i dostatečné sebevědomí a sebedůvěru. Na závěr se určitě zeptejte, jaký bude další postup a také požádejte o zpětnou vazbu na vás.

Rady na závěr

Poděkujte za možnost představit se a potvrďte si další kroky. Pokud to bylo poslední kolo výběrka, tak si jen potvrďte, do kdy se dozvíte jeho výsledek. Nenechte se zdeptat, když to nevyjde hned napoprvé, je to totiž dost pravděpodobné. Pokud se budete držet výše uvedených rad, tak se to brzy povede.

 
Tip pro vás!

S naším zkušeným personalistou máte možnost vyzkoušet si reálný pohovor nanečisto bez rizika neúspěchu. Trénink Vám připravíme na míru a dostanete upřímnou a konkrétní zpětnou vazbu spolu s doporučeními, co případně zlepšit. Chcete být dokonale připravení? Po několika pohovorech nevíte, proč jste zatím nedostali nabídku? Chcete mít jistotu, že Vás nic nepřekvapí? Tak přesně pro vás je náš trénink „pohovor nanečisto“

 
61 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page