top of page

Životopis krok za krokem - 4. díl

Aktualizováno: 13. 11. 2020

Jaká slova použít a čemu se naopak v životopisu vyhnout

Neméně důležitá jsou v životopisu vhodná slova, vyjadřování a forma. Mezi ostatními uchazeči vyniknete, pokud pro popis vaší praxe vyberete vhodná slova.


Snažte se o stručnost

Životopis není dlouhá slohová práce a proto se snažte o maximální stručnost a přehlednost, ale pozor ať se neztratí význam toho, co chcete říct. Ideálně použijte odrážky.


Dejte si pozor na klišé a otřepané fráze

Věty plné přídavných jmen typu nadšený, kreativní, motivovaný, inovativní, produktivní, efektivní, dynamický, analytický a podobně, sice na první pohled vypadají hezky, ale působí spíše přehnaně.


Vyhněte se obecným formulacím

Když chcete zaujmout, popište své silné stránky na konkrétních příkladech z praxe nebo na konkrétních projektech. Cílem je, aby si každý, komu se životopis dostane do ruky, dokázal představit, co jste dělali a jaká přesně byla vaše role. Místo výše zmíněných přídavných jmen, které popisují vlastnosti, použijte přesvědčivá akční slovesa, která dokáží Vaše schopnosti lépe prodat. Buďte co nejvíce konkrétní a šikovně zdůrazněte zkušenosti a dovednosti adekvátní pozici, na kterou se hlásíte. Popište Váš osobní přínos a výsledky, kterých jste v práci dosáhli. Nepopisujte, co jste dělali, ale co jste udělali! Mějte na paměti, že chcete upoutat pozornost a prezentovat se jako schopný kandidát.


Porovnejte tyto formulace:

  • zpracování rozpočtu NEBO snížení nákladů spojené s řízením nákladů o 30%

  • prodej služeb NEBO uskutečnění meziročního nárůstu obratu o 20% v posledních 3 letech

  • vedení lidí NEBO řídil jsem tým 20 programátorů

  • poskytování poradenství NEBO kompletní péče o cca 200 klientů

  • nábor pracovníků NEBO vyhledávání kandidátů a vedení pohovorů


Využijte klíčová slova

Inspirovat se můžete v popisu pozice, na kterou se hlásíte. I v personalistice se začíná používat automatizace, takže pokud si dáte záležet a použijete správná klíčová slova, vyhnete se případnému vyřazení vašeho životopisu hned na začátku.


 
210 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page