top of page

Životopis krok za krokem - 1. díl

Aktualizováno: 4. 11. 2020

První rande s personalistou?! Aneb k čemu slouží životopis?








Víte, že prvních 15 vteřin rozhoduje o tom, zda si personalista Váš životopis přečte podrobně nebo jestli skončí "v koši"? Ano, přesně tak dlouho mu zabere prvotní prohlédnutí Vašeho životopisu neboli CV! Jak zařídit, aby se personalista k Vašemu životopisu vrátil, přečetl ho podrobně a pozval Vás na pohovor? Je to v podstatě jednoduché. Potřebujete udělat skvělý první dojem!


První dojem

Při psaní životopisu proto mějte na paměti, že je to Vaše vizitka, kterou chcete zaujmout a udělat dojem na PRVNÍ POHLED.

Velkou roli hraje volba šablony, která může být konzervativní nebo více designová. Vybírejte podle Vašeho vkusu a hlavně podle typu pozice, na kterou se hlásíte. Pokud se hlásíte například do marketingu nebo na nějakou kreativní pozici, zvolte šablonu více výraznou, barevnou, ale sladěnou, ať ukážete, že jste opravdu tvůrčí.


Kde najdete vhodné šablony pro Váš životopis?
  1. Tradiční šablony jsou součástí MS Wordu.

  2. Designové šablony najdete na stránkách Designbold.com nebo Canva.com. Jsou zdarma a v češtině. Je potřeba se jen registrovat mailem a pak už můžete začít tvořit různé verze CV a ty potom vyexportovat do pdf. Designbold i Canvu je potřeba si trochu osahat, ale není to extrémně složité.

  3. Na stránkách cvapp.cz můžete po registraci jednoduše vyplnit Vaše údaje, které chcete do životopisu přenést a následně vyzkoušet, která šablona se Vám líbí. Vše si uložíte a můžete měnit i v budoucnu podobně jako v Designbold nebo Canva. Ze všech zmíněných možností je tato na tvorbu úplně nejjednodušší, ale export CV je zpoplatněn.


Přehlednost

Důležitá je také struktura šablony. Dobře strukturovaná a přehledná šablona umožní snadnou a rychlou orientaci v životopisu a také rychlé přečtení všech důležitých informací o Vás. S tím souvisí i adekvátní rozsah - maximálně 1-2 strany. Ideál je jedna.

Když na začátek životopisu přidáte profil, neboli stručné představení toho kdo jste, kde zdůrazníte v čem jste dobří a kam profesně směřujete, tak to jen podtrhne skvělý první dojem.


Co první dojem kazí?

Naopak první dojem může pokazit nevhodná fotografie a také gramatické chyby, překlepy nebo špatné formátování. Vše si zkontrolujte.




V dalších dílech si řekneme, jak napsat profil nebo jakou vybrat fotografii. Také co do životopisu patří, co naopak ne, jak se správně prodat a jak formulovat text v CV.


Zatím si vyberte Vaši nej šablonu :-)


 
261 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page